Παύλος Γιαννακόπουλος

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1929 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Σελλασία Λακωνίας. Πρωτοπόρο πνεύμα, χαρισματική προσωπικότητα, με ευρηματική σκέψη, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας και του αθλητισμού.

Η προσφορά του Παύλου Γιαννακόπουλου ήταν αδιάλειπτη στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και είχε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και καθιέρωση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου ως δύναμης με παγκόσμια εμβέλεια. Του αποδόθηκε το προσωνύμιο «πατριάρχης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», καθώς ήταν παρών στα πρώτα βήματα της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, γράφοντας ιστορία ο ίδιος: από το φαρμακείο της οδού Πειραιώς, που ίδρυσε ο πατέρας του το 1924, στη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, της ΒΙΑΝΕΞ.

Στο χώρο του φαρμάκου μυήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια, όταν βοηθούσε τον πατέρα του, Δημήτριο Γιαννακόπουλο, στο φαρμακείο που είχε ιδρύσει το 1924, στην οδό Πειραιώς. Ωστόσο, τον Παύλο Γιαννακόπουλο κέρδισαν οι Οικονομικές Επιστήμες και όχι η Φαρμακευτική, καθώς αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ.


Πίστευε ότι «για να φτάσεις στην κορυφή χρειάζεται να προσπαθήσεις. Να έχεις όραμα, αφοσίωση και πίστη». Ακολουθώντας αυτήν την αρχή, έκανε τα πρώτα βήματα που θα οδηγούσαν τελικά στην κατάκτηση της κορυφής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Τα ορόσημα…

Τα ορόσημα…

Χρονολογία σταθμός είναι το 1960, όταν ίδρυσε την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα φαρμακευτικά σκευάσματα διεθνών φαρμακευτικών οίκων, δίνοντας πρόσβαση στους Έλληνες ασθενείς σε νέες θεραπείες. Το 1971, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Με τον πρόεδρο και ιδρυτή της Παύλο Γιαννακόπουλο στο «τιμόνι», η ΒΙΑΝΕΞ χαράζει μια πορεία αλματώδους ανάπτυξης ολοκληρώνοντας συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, οι οποίες αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή και την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.

Από το 1977 μέχρι και το 1999, η ΒΙΑΝΕΞ αναπτύσσει τέσσερις παραγωγικές μονάδες, η κάθε μία εξειδικευμένη σε διαφορετικό τύπο φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης δημιουργείται το κέντρο διανομής τελικών προϊόντων. Καλύπτεται, έτσι, σχεδόν όλο το φάσμα του φαρμάκου, επιτρέποντας στη ΒΙΑΝΕΞ να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έχει ήδη κατακτήσει την κορυφή της ελληνικής φαρμακευτικής παραγωγής, όμως δεν εφησυχάζει.

…και η κορυφή

…και η κορυφή

Η διορατικότητά του τον οδηγεί στην ίδρυση της ΒΙΑΝ Α.Ε. το 1995, εταιρείας του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, με προσανατολισμό στην αγορά του φαρμακείου. Η ανοδική πορεία που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, τον δικαίωσε. Στο πρόσωπό του αναγνωριζόταν, επίσης, το γεγονός ότι σεβόταν πάντοτε τους διακριτούς ρόλους όλων των μερών στην αλυσίδα φαρμάκου και στεκόταν με συνέπεια δίπλα στο ελληνικό φαρμακείο.

Με την ίδρυση της ELDRUG S.A. το 2006, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έδωσε εμπράκτως ψήφο εμπιστοσύνης στους Έλληνες ερευνητές. Το 2011, η ΒΙΑΝΕΞ έλαβε έγκριση προμηθευτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization), καθώς και της UNICEF.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών, καθώς και αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, βραβεύθηκε πολλές φορές από οικονομικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για τη συνολική του προσφορά στην ελληνική φαρμακευτική αγορά τιμήθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, τον Απρίλιο του 2017, βράβευση η οποία έμελλε να είναι η τελευταία για την «πατριάρχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».

Ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος με το ήθος και το φίλαθλο πνεύμα του, τίμησε και τον ελληνικό αθλητισμό. Ιστορικός ηγέτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, κατάφερε να αλλάξει την ιστορία της ομάδας και να την μεταμορφώσει στον πιο επιτυχημένο σύλλογο της τελευταίας 25ετίας.

Η αγάπη του για τον Παναθηναϊκό ξεκίνησε από μικρό παιδί, όμως εντάχθηκε επισήμως στις τάξεις του Συλλόγου το 1971. Ήταν στα 42 του χρόνια, όταν επηρεασμένος από την επιτυχία του Wembley, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά της αγαπημένης του ομάδας. Το 1976 ανέλαβε πόστο γενικού αρχηγού και α’ αντιπροέδρου και κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονιάς διετέλεσε και γενικός γραμματέας.

Το 1987 και μέχρι το 1997 ανέλαβε τα ερασιτεχνικά τμήματα, ξεκινώντας παράλληλα το χτίσιμο του μπασκετικού Παναθηναϊκού μαζί με τα αδέρφια του, Θανάση και Κώστα. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, όλα τα χρόνια που βρέθηκε στην προεδρία του Παναθηναϊκού, έφερε στην ομάδα τους καλύτερους παίκτες της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Οι τίτλοι που κατέκτησε η ομάδα επί των ημερών του ήταν δεκάδες, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια αξιοζήλευτη τροπαιοθήκη, που δύσκολα διαθέτει άλλη ομάδα στην Ευρώπη και πιθανότατα στον πλανήτη.

Η Οικογένεια

Η Οικογένεια

Αυτό όμως που κυριάρχησε στην καρδιά του, ήταν η αγάπη για την οικογένειά του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 θα γνωρίσει τη Δέσποινα Γιαννακοπούλου και μαζί θα περάσουν μια ολόκληρη ζωή.

Η σύζυγός του θα αποτελέσει το μεγαλύτερο στήριγμά του. Στις 22 Ιουνίου του 1974 η Δέσποινα Γιαννακοπούλου κάνει το καλύτερο δώρο της ζωής της στον Παύλο, τον γιο του Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο Παύλος θα μεταδώσει στον Δημήτρη το πάθος του για την οικογένεια, τη δουλειά, την πατρίδα και την προσφορά στην κοινωνία. Και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα τον ανταμείψει με τον ομορφότερο τρόπο, φέρνοντας στον κόσμο τα δυο εγγόνια του, την Δέσποινα και τον Παύλο. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ευτυχής και ως παππούς, συνέχισε τη μεταλαμπάδευση των αξιών του και στα δυο του εγγόνια, ακριβώς όπως έπραξε με τον γιο του, Δημήτρη.

Το κοινωνικό έργο

Ως αυθεντικός αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ο Παύλος Γιαννακόπουλος χαρακτηριζόταν από έντονη κοινωνική ευαισθησία. Ο ίδιος αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες από τα παιδικά του χρόνια, γι’ αυτό η προσφορά στον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, αποτελούσε προτεραιότητα μέχρι και τον θάνατό του, στις 10 Ιουνίου 2018.

Το κοινωνικό του έργο ήταν αθόρυβο, ανιδιοτελές και διαρκές. Αυτήν την κληρονομιά αναλαμβάνει να συνεχίσει το «ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – PAVLOS D. GIANNAKOPOULOS FOUNDATION», διαφυλάσσοντας τις αξίες της ζωής του και τιμώντας τη μνήμη του, για τη «δικαίωση μιας πολύχρονης προσπάθειας που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά».


× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης